Punca Radiator Kereta

Radiator Kereta

Sewa Kereta KL

Radiator adalah penukar haba yang digunakan untuk menyejukkan enjin permulaan dalaman, umumnya di kenderaan tetapi lebih jauh lagi di dalam pesawat bermesin ruang, kereta api kereta api, kapal penjelajah, kilang penciptaan tetap atau penggunaan mesin yang hampir sama.

Enjin pemakai dalaman disejukkan secara rutin dengan mengalirkan cecair yang disebut penyejuk enjin melalui kotak mesin, di mana ia dipanaskan, pada masa itu melalui radiator di mana ia kehilangan kehangatan ke atmosfer, dan kemudian kembali ke mesin. Penyejuk enjin adalah sebahagian besarnya berdasarkan air, tetapi mungkin seperti minyak. Tidak mengejutkan untuk menggunakan panduan air untuk mewajibkan penyejuk enjin berputar, dan lebih-lebih lagi kipas penting untuk mendorong udara melalui radiator.

Kenderaan dan kapal penjelajah

Dalam kenderaan dan kapal penjelajah dengan mesin permulaan dalaman yang disejukkan dengan cecair, radiator berkaitan dengan saluran yang mengalami mesin dan kepala ruang, di mana cairan (penyejuk) disedut. Cecair ini mungkin air (di udara di mana air kemungkinan besar tidak akan membeku), tetapi lebih biasa adalah campuran dorongan air dan cecair dalam darjah yang masuk akal ke udara. Dorongan cecair adalah sebahagian besarnya etilena glikol atau propilena glikol (dengan jumlah perencat disintegrasi yang tidak mencolok).

Struktur penyejukan kenderaan khas mengandungi:

– pergerakan paparan yang dilemparkan ke alun-alun mesin dan kepala ruang, menggabungkan ruang penggunaan dengan aliran cecair untuk mengalihkan haba;

– radiator, yang mengandungi pelbagai ruang kecil yang dilengkapi dengan sarang lebah penyamaan untuk menghilangkan haba dengan cepat, yang mendapat dan menyejukkan cecair panas dari mesin;

– penyedut air, biasanya dari jenis luar, untuk mengalirkan penyejuk melalui sistem;

– alat kawalan dalaman untuk mengawal suhu dengan mengubah bahagian penyejuk yang dikeluarkan ke radiator;

– kipas untuk menarik udara sejuk melalui radiator.

Radiator menggerakkan cahaya dari bendalir ke dalam ke udara di luar, di sepanjang garis ini menyejukkan bendalir, yang dengan itu menyejukkan mesin. Radiator juga sesering mungkin digunakan untuk menyejukkan cecair transmisi yang diubah suai, penyejuk kerangka kawalan atmosfera, penggunaan udara, dan sekarang dan lagi untuk menyejukkan minyak motor atau cecair koordinasi kuasa. Radiator biasanya dipasang pada posisi di mana mereka mendapatkan arus angin dari kemajuan di depan kendaraan, misalnya, di belakang tukang masak depan. Di mana enjin dipasang pada pertengahan atau belakang, sepenuhnya diharapkan dapat memasang radiator di belakang periuk api depan untuk mencapai arus angin yang mencukupi, walaupun ini memerlukan paip penyejuk yang panjang. Sebaliknya, radiator dapat menarik udara dari aliran di atas kenderaan atau dari tukang masak yang dipasang di sisi. Untuk kenderaan panjang, misalnya, pengangkutan, aliran angin sisi biasanya penting untuk penyejukan enjin dan transmisi dan aliran angin atas yang biasanya khas untuk penyejukan kerangka kawalan atmosfera.

Peningkatan radiator

Radiator kenderaan dibuat dari beberapa tangki header logam atau plastik, yang dihubungkan oleh bahagian dalam dengan banyak cara yang terkekang, memberikan kawasan permukaan tinggi yang serupa dengan isipadu. Bahagian dalam ini biasanya terbuat dari lapisan kepingan logam yang disusun, dihancurkan ke garis saluran dan diikat atau disatukan. Untuk beberapa lama radiator dihantar menggunakan fokus logam atau tembaga yang terikat pada header logam. Radiator masa kini mempunyai fokus aluminium, dan sekali-sekala menyisihkan wang dan berat dengan menggunakan header plastik dengan gasket. Kemajuan ini lebih cenderung kepada kekecewaan dan kurang senang daripada bahan biasa.

Tiub radiator sarang lebah

Strategi kemajuan sebelumnya adalah radiator sarang lebah. Ruang bulat diubah menjadi segi enam setelah selesai, kemudian disusun bersama dan diamankan. Ketika mereka baru sampai di penghentian mereka, ini membentuk tangki air pepejal dengan banyak tiub udara yang melaluinya.

Beberapa kenderaan vintaj menggunakan fokus radiator yang disampaikan dengan menggunakan ruang berpintal, yang lebih berjaya juga merupakan giliran langsung acara.

Siphon penyejuk

Radiator pada mulanya menggunakan aliran menegak yang tergelincir, didorong semata-mata oleh gelombang termosifon. Penyejuk dipanaskan di dalam enjin, akhirnya menjadi kurang tebal, kemudian naik. Semasa radiator menyejukkan cecair, penyejuk menjadi lebih padat dan jatuh. Kesan ini memuaskan untuk enjin tetap berkuasa rendah, namun kekurangan segalanya kecuali kenderaan yang paling pantas. Semua kenderaan sejak sekian lama telah menggunakan arahan arah luar untuk menyejukkan mesin kerana penyebaran tanda dagangan mempunyai kadar aliran rendah.

Iklan : Anda mecari perkhidmatan sewa kereta kl ? Mahu menempah sewa kereta murah kl ? Layari https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-kuala-lumpur/ untuk sewa kereta kl anda atau hubungi 019 9671127.